Плановете на Столичната община да предостави държавна помощ на Топлофикация -

...
Плановете на Столичната община да предостави държавна помощ на Топлофикация -
Коментари Харесай

ЕК даде зелена светлина на завода за горене на боклук в София

Плановете на Столичната община да даде държавна помощ на " Топлофикация - София " за създаване на апаратура за горене бяха утвърдени от Европейската комисия. Идеята на бъдещия инсинератор е да изгаря остатъците от столичния отпадък, които не могат да бъдат обработени, и да се обезпечи на ниска цена гориво за  " Топлофикация София ". Плановете са построяването на инсталацията да приключи до края на 2023 г.  По проекта  се работи от далечната 2011 година, само че към момента няма публично единодушие поради противоречивите въпроси за въздействието върху околната среда. 

Финансовата помощ от Европейския съюз ще е в размер на 94 млн. евро, като директната безплатна помощ ще е приблизително 90.8 млн. евро (около 177.6 млн. лева.), а останалата част ще е под формата на заем, провиснал от Столичната община на  „ Топлофикация “. Той ще е приблизително 3 млн. евро (около 5.8 млн. лева.). Средствата за инсинератора са по програма „ Околна среда “ и бяха отпуснати на държавното управление в края на ноември предходната година. 

Плановете са инсталацията да бъде обвързвана с топлофикационната мрежа на София. Централата ще създава топлинна сила и електричество с мощ почти 55 мегавата топлинната сила и 19 мегавата електроенергия. За гориво годишно ще бъдат употребявани към 180 хиляди тона негодни за преработване битови боклуци.

Както в. " Сега " писа, през предходната седмица общината загуби дело за отхвърлен достъп до социална информация, обвързвана точно с изграждане на апаратура за горене на отпадъците в столицата. Върховният административен съд постанови, че общината няма право да крие плана за инсталацията, както и документите по него и би трябвало да го показа на заявителя. 

Проектът за инсинератора в центъра на София бе и съществена точка в предизборната акция за кмет на столицата. Срещу него се обявиха  " Демократична България " и Борис Бонев. Десните от години протестират срещу инсталацията, тъй като не смятат, че въздухът на София трябва да се замърсява в допълнение.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР